Uluslararası Müslümanlar ve Tüm Dünyada Krizden Çözüme Konferansı

Haberler

Uluslararası Müslümanlar ve Tüm Dünyada Krizden Çözüme Konferansı

Uluslararası Müslümanlar ve Tüm Dünyada Krizden Çözüme Konferansı

Holiday Inn Hotel, Amman-Ürdün
18 Mart 2017

Uluslararası Müslümanlar ve Tüm Dünyada Krizden Çözüme başlıklı konferans, Amman-Ürdün merkezli Al-Muntada al-Amlami lil-Vesetiye Platformu tarafından 18 Mart 2017 tarihinde İslam Dünyasının önde gelen şahsiyet ve kanaat önderlerinin katılımı ile Ürdün’ün başkenti Amman’da gerçekleştirildi.

Konferansa Al-Muntada al-Amlami lil-Vesetiye Platformu Başkanı el-Sadik el-Mehdi, Tunus Nahda Hareketi Başkanı Abdulfettah Moro, , Dünya Müslüman Âlimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Ali Karadaği, Malezya’dan alim Abdullah el-Zeyin, Irak’tan Irak Sünni Divan Başkanı Şeyh Abdullatif el-Hamim, Ali Hüseyin Fadlullah ve Dr. Ahmet el-Kabisi, Türkiye’den İslam Dünyası STK’ları Birliği Genel Sekreteri Av. Ali Kurt ve Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Ekrem Keleş başta olmak üzere, 20 ülke ’den 90’ın üzerinde alim ve STK başkanları katılım sağlamıştır.

İki gün süren konferansta, son yıllarda sadece İslam dünyasının değil tüm dünyanın gündemini oluşturan terör, DAEŞ ve radikalizm gibi konular masaya yatırılarak uzman konuşmacılar tarafından müzakere edildi. Bu sorunların en başta Müslüman toplumlara en büyük zararı verdiğinin altı çizilirken İslam coğrafyasının dört bir yanında iç savaşların ve işgallerin devam ettiği terör olaylarının günlük yaşamın bir parçası halini aldığına değinildi. Akan kanın da durdurulması ve krizlere bir çözüm bulunmasının da en başta Müslümanlardan gelmesinin gerektiği vurgulandı.

Konferansta “İslam Coğrafyasında Toplumsal Birliğin Tesisi Ekseninde Sivil Toplum Kuruluşları” başlıklı bir konuşma gerçekleştiren İDSB Genel Sekreteri Av. Ali Kurt şunları kaydetti: “Bu coğrafya birbirini tanımaya, birlikte sürdürülebilir projeler geliştirmeye, kendi bahçesine sahip çıkmaya, kendi geleceğini kendi tayin etmeye hem muhtaç, hem mecburdur. Günümüz konjonktüründe uluslararası güç odakları, daha küçük parçalara bölünmüş, zayıf ve dış etkilere olabildiğince açık bir coğrafya dizayn etmek, kendi oluşturdukları haritalarla tüm zenginlikleri paylaşmak, bilhassa enerji ve hammadde kaynaklarına ve koridorlarına dilediklerince hükmetmek istiyorlar. Tıpkı bugünlerde Ortadoğu’da yeni Sykes Picot’lar dizayn etmek istedikleri gibi.”

İki gün süren, değişik çalıştaylar ile uzman ve alimlerin karşılıklı görüş alışverişinde bulunma imkanı yakaladıkları konferans soru cevap bölümü, Al-Muntada al-Amlami lil-Vesetiye Platformu Genel Sekreteri Dr. Mervan el-Fauri tarafından konuşmacılara plaket takdimi ve sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi.